Telur Belangkas Bawa Maut


Fosil yang bernyawa?? Apa benda yang aku nak merapu, itu la nama yang 
diberi kepada haiwan yang bernama belangkas.
Belangkas di anggap fosil sebab belangkas dah wujud sejak zaman dinasor lagi.
Lama bukan belangkas wujud dekat bumi ini.
Mungkin sebab rupa belangkas yang kurang menarik/ tak menarik ini punca dia
tidak diancam kepupusan jika dibandingkan dengan haiwan lain.
Jika dulu mungkin orang geli/takut tengok belangkas tapi sekarang tak lagi.
Manusia zaman sekarang ini semua sudah gila, semua benda nak makan. 
Taik pon kalau boleh dorang nak makan (HAHAHA). Sekarang belangkas semakin komersil 
sebab sekarang dekat Malaysia pon dah ada restoran yang buat belangkas sebagai hidangan. Macam yang sedia maklum belangkas ada sejenis toksik yang boleh buat kita mabuk kalau kita makan telur dia. Cuma orang yang pakar saja tahu cara yang betul untuk hidangankan belangkas tanpa memabukkan kita.
Tapi berdasarkan sebuah rancangan tv yang aku tengok di Channel AFC (Asian Food Channel)
 * Channel 703
"Dining With Dead"


ada rekod yang menunjukkan terdapat masyarakat di Thailand yang maut selepas
memakan telur belangkas. Menurut pakar terdapat sejenis toksik yang
ada dalam belangkas yang tak mampu hilang wlalaupun setelah kita masak berapa lama pon.
Itu menurut kefahaman aku melalui program itu.
Kalau korang nak tahu lebih lanjut korang tanya pakar/ search la maklumat pasal itu.
Tapi memang benar ada yang mati selepas makan telur belangkas.
Dalam Dining With Dead ada juga menunjukkan seorang mangsa yang
hampir maut selepas makan telur belangkas yang mak cik
beliau hidangkan masa hari keluarga.
Mangsa sesak nafas selepas 10 minit makan telur belangkas, dan doktor pon menggesahkan
itu punca dari makan toksik yang ada dalam telur belangkas.
Aku cuma nak share apa yang aku tengok semalam.


Belangkas ada dua jenis 1 ekor dia berbentuk bulat dan 1 lagi berbentuk segi tiga.
Dan berbentuk bulat itu paling beracun.
Apa2 pon korang rujuk pada pakar okay.
~SEKIAN~
Asam Pedas Belangkas
*aku belum pernah makan dan aku xnak makan kot, aku geli.



Terima Kasih Baca Entry Aku, Like kalau Suka :p

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...